Azjatyckie dania

Azjatycka muzyka, książki, malarstwo...

Azjatyckie dania

Postprzez dave84 » 1 lip 2008, o 18:05

Znacie może jakieś PROSTE przepisy dań z Azji, żeby coś upichcić? Teraz kilka dni w Wawie jestem to bym nie miał chociaż problemu z kupieniem potrzebnych składników, itp :P

PS ...w tym dziale mi to jakoś 'spasowało';p
Choose your wife rather by your ear than by your eye.
Obrazek
Planeta Kobiet
Avatar użytkownika
dave84
Władca:)
Władca:)
 
Posty: 1106
Dołączył(a): 26 maja 2008, o 20:05
Lokalizacja: 50.439 °N 21.759 °E

Re: Azjatyckie dania

Postprzez Coldar » 1 lip 2008, o 20:43

Chińska kuchnia jest dobra ale nie łatwa bo można zepsuć smak przyprawami... Na początek polecam Sushi, wystarczy kupić specjalny ryż (z małymi/średnimi ziarenkami np.basmati) i ocet ryżowy, sos sojowy (i ew. liście alg morskich) i coś jeszcze, zależy jaki przepis znajdziesz bo dużo rodzajów sushi jest i zależy co lubisz, polecam z sosem Wasabi i sake do popicia :twisted:

http://www.users.pjwstk.edu.pl/~s3618/przepisy.html#maki
Coldar
kamasutra master
 
Posty: 735
Dołączył(a): 30 maja 2008, o 18:47
Lokalizacja: kraina Nod

Re: Azjatyckie dania

Postprzez inferno03 » 1 lip 2008, o 21:11

Sushi jest japonskie :D
Avatar użytkownika
inferno03
Aktor
 
Posty: 81
Dołączył(a): 19 cze 2008, o 07:48
Lokalizacja: Poznań

Re: Azjatyckie dania

Postprzez inferno03 » 1 lip 2008, o 21:15

Wieprzowina słodko-kwaśna

Skladniki:

* 370 g chudej wieprzowiny(mogą być też piersi z kurczaka), pokrojonej w kostkę
* szczypta soli
* 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
* 2 łyżki wytrawnego sherry
* 1 lekko roztrzepane jajko
* 4 łyżki mąki kukurydzianej
* olej roślinny do smażenia

Sos

* 1/2 marchewki pokrojonej w ukośne plasterki
* 1 mała zielona papryka
* 4 posiekane dymki
* 1 świeże chili, bez pestek, drobno posiekane
* 2 rozgniecione ząbki czosnku
* 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
* 3 łyżki soku pomidorowego lub 1 łyżka pasty pomidorowej
* 1 łyżka sosu sojowego
* 3 łyżki miodu
* 1 łyżka mąki kukurydzianej
* 1 mała puszka ananasów w kawałkach, odsączonych, sok zachowany olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

* Przygotować warzywa. Paprykę oczyścić z pestek, przekroić na pól i pokroić w cienkie paseczki.
Obrazek
Mięso włożyć do głębokiego naczynia, posypać solą i pieprzem, skropić sherry, wymieszać i odstawić do zamarynowania na 30 minut.
Obrazek

* Mięso obtoczyć w mące, jajku i ponownie w mące, smażyć na jasnobrązowy kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu, w woku lub na patelni o grubym dnie. Odsączyć tłuszcz na papierowym ręczniku i odstawić.
Obrazek
Obrazek

* Podgrzać pozostały olej, dodać dymkę, paprykę, chili, imbir i czosnek, smażyć 2 minuty. Zmieszać dokładnie sok pomidorowy, sos sojowy, miód, sok z ananasów i mąkę. Następnie dodać do smażonych warzyw, mieszając, aż zgęstnieje. Jeśli warzywa są za gęste, można dolać nieco wody.
Obrazek

Następnie dodać mięso i kawałki ananasa, przesmażyć przez chwilę. Podawać na gorąco.
Obrazek

Obrazek

SMACZNEGO życzy Soczuś!!! (Soczuś to moja ksywa w życiu codziennym żeby niebyło :D)
Obrazek
Avatar użytkownika
inferno03
Aktor
 
Posty: 81
Dołączył(a): 19 cze 2008, o 07:48
Lokalizacja: Poznań

Re: Azjatyckie dania

Postprzez Coldar » 1 lip 2008, o 21:16

Wiem że japońskie, to chyba oczywiste więc nie napisałem... Napisałem że kuchnia chińska nie jest łatwa więc nie pisałem o niej...
Coldar
kamasutra master
 
Posty: 735
Dołączył(a): 30 maja 2008, o 18:47
Lokalizacja: kraina Nod

Re: Azjatyckie dania

Postprzez dave84 » 9 lip 2008, o 17:26

Ok, na chacie już jestem, wygląda to zachęcająco. Trzeba będzie zrobić :D
Zauważyłem, że mam okresy (nie, nie takie;p), że muszę coś nowego zrobić. Wcześniej włoska teraz na tą mnie coś wzięło :P
Choose your wife rather by your ear than by your eye.
Obrazek
Planeta Kobiet
Avatar użytkownika
dave84
Władca:)
Władca:)
 
Posty: 1106
Dołączył(a): 26 maja 2008, o 20:05
Lokalizacja: 50.439 °N 21.759 °E

Re: Azjatyckie dania

Postprzez Diablara » 3 sty 2009, o 10:38

a ja mam stronQ z różnymi kuchniami xD

http://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/ ... php?13,1,0
niech me tchnienie w Twym Sercu znajdzie schronienie,
niech mą duszę Twa Miłość pochłonie .
Diablara
Dodzia:)
 
Posty: 414
Dołączył(a): 5 cze 2008, o 13:24
Lokalizacja: Mysłowice

Re: Azjatyckie dania

Postprzez niewolnica_diabła » 14 paź 2009, o 10:43

Odświeżę trochę bo jest fajna książka do kupienia - Tradycje kulinarne Japonii. Kosztuje koło 30zł i ma 176stron. Cena niewygórowana a jest ciekawa.

Obrazek

Fragmenty:

"[...] Kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni jest delikatna i łagodna. Stosuje się w niej niewiele przypraw. Praktycznie ograniczają się one do soli, cukru, sosu sojowego, pieprzu, wasabi (często nazywanego w Polsce „japońskim chrzanem”) i mirin (słodka sake), przez co dania pozbawione są skrajnych smaków. Według Japończyków przyprawy dodaje się po to, by wydobyć naturalny, najbardziej pożądany smak produktów, dlatego też nie należy ich nadużywać. We wszystkich daniach przenikają się subtelne aromaty poszczególnych składników, tworząc harmonijny bukiet smakowy. Kuchnia japońska w porównaniu do kuchni indyjskiej nie stara się zmodyfikować smaku poszczególnych produktów. O ile Hindusi znają wiele sposobów na przyrządzanie potraw z ziemniaków, tak by zatraciły one swój naturalny aromat, to Japończycy chcą, by „łosoś miał zawsze smak łososia”. Ze względu na swoją delikatność dania japońskie postrzegane są, zwłaszcza przez amatorów ostrej i pachnącej kuchni, jako mdłe i pozbawione smaku.
Z rozdziału - Kuchnia japońska na tle kuchni wschodnio – i południowoazjatyckich [...]"

"[...] Również dla Japończyków ważne jest odbieranie jedzenia wszystkimi zmysłami. Potrawy muszą być nie tylko smaczne, czy ładnie pachnieć, ale również prezentować się pięknie na talerzu. Poza tymi aspektami istotne są wrażenia dotykowe, czyli to co odczuwa spożywający, gdy kęsy potrawy łechcą podniebienie i język. Co więcej – najwięksi japońscy koneserzy oczekują nawet, by poszczególne elementy potrawy podczas konsumpcji wydawały odpowiedni odgłos! (Dobrym przykładem są krakersy ryżowe senbei, które jedzone winny głośno chrupać – poza doznaniem estetycznym jest to oznaka świeżości.)
Z rozdziału - Shokubunka – kultura żywieniowa [...]"
أى حد من مصر حابب يتعرف عليا يراسلني على الخاص
Avatar użytkownika
niewolnica_diabła
Aktor
 
Posty: 98
Dołączył(a): 29 kwi 2009, o 12:59

Re: Azjatyckie dania

Postprzez lena » 29 lis 2009, o 01:07

Znalazłam kiedyś fajnie przyrządzoną zupkę chińską:

składniki:
- 3 łagodne zupki Vifon Kurczak Złoty
- 2 piersi z kurczaka
- Felco warzywa na patelnię "Azja"
- 2 kostki rosołowe (kura + indyk z warzywami)
- 1 łyżka sosu sojowego
- olej
- sól i pieprz

Kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Posolić, popieprzyć i usmażyć na oleju. Zdjąć kurczaka z patelni, wrzucić na jego miejsce mrożonkę. Ewentualnie przedtem trochę posiekać warzywa. Warzywa podusić, w tym czasie rozpuścić kostki rosołowe w 1,5l wrzątku w garnku. Miękkie warzywa wrzucić razem z kurczakiem do bulionu. Doprawić przyprawami z torebki (z zupek) i sosem sojowym i zmniejszyć ogień. Kilka minut przed podaniem wrzucić makaron z zupek, jak już będzie miękki, dokładnie wymieszać i nakładać.
lena
Aktor
 
Posty: 88
Dołączył(a): 13 maja 2009, o 17:27

Re: Azjatyckie dania

Postprzez harry125 » 19 paź 2011, o 09:29

Uwielbiam kuchnię azjatycką. Ostatnio podczas mojej wycieczki krajoznawczej miałam okazje zjeść w azjatyckiej restauracji przepyszne danie. Oto przepis

Składniki:
mleczko kokosowe
1/2 kg piersi z kurczaka
anans
papryka czerwona
curry
trawa cytrynowa
1/4 l bulionu
imbir
chilli
sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

mięso pokroić w paski i podsmarzyć na patelni. Dodać pokrajaną w paski paprykę i chilli. Dodać bulion, ananas, imbir, curry, trawę cytrynową. Gotować 20 min na wolnym ogniu. Dodać mleczko kokosowe i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciekawe przepisy azjatyckie można znaleźć także na http://www.mojegotowanie.pl/kuchnie_swiata
harry125
Statysta
 
Posty: 2
Dołączył(a): 18 paź 2011, o 17:01

Następna strona

Powrót do Kultura

cron